Jeg har litt forskjellige system om vi er flere eller jeg er alene.

Felles for bensin er: Fyrer bare i ytterteltet. Full gjennomlufing hvert 15 minutt og ett par minutt etter den er tent. Siden varm luft stiger lufter jeg fra laveste ventil i innerteltet til høyeste ventil i ytterteltet. Den høyeste ventilen har jeg ca 5 cm i diameter på hullet når det er kjele på primusen. Sitter aldri med hode rett over brenneren, siden der er det mest CO. Uten kjele for kosefyring lukker jeg nesten helt.  Har på lite lys som mulig for å kunne se eventuelt gulskjær i flammen. Viktig og lage luftesystemet slik at det faktisk kommer frisk luft inn, og ikke bare ut. Myggnettingen som brukes for å hindre snø i å blåse inn, tetter seg fort, og da hjelper det ikke om ventilen er helt åpen.

Alene og snøsmelting er det bare MSR XGK jeg bruker. Det er den som er minst skummel i forhold til tester som er utført med tanke på CO. Er det bare kosefyring for å få litt varme i igloen bruker jeg coleman 442.

Flere på tur bruker jeg omifuel/Omnilite. Da er vi flere og det lages mere mat.

På gass fyrer jeg både i innerteltet og ytterteltet. Ingen spesiel lufting, da det som regel blåser når dette gjøres og det er aldri snø, og det er bare en kort stund det foregår.

Spesielt telt med stormmatter fulle av snø er veldig tette, og kan ikke sammenlignes med vanlige telt. I igloen har jeg et hull i taket på 5 cm.

Det går lengst tid på snøsmelting og tørking av votter/gramasjer og her er nok faren størst.

Har aldri merket noe ubehag med fyringen, men hender nok jeg tar en runde rundt teltet for ikke å sovne. Blir ofte trøtt når varmen kommer og det er kaldt ute. Og sove fra brenneren er nok det jeg er mest redd for.

Edit: Har varmeveksel kjele men bruker den aldri inni teltet, kun vanlige kjeler


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder