Jeg har både Omnilite og Omnifuel tilpasset Trangia, begge med stillebrenner.

Primus omniserien er bra brennere og pumper.

Omifuel har høyere effekt, veier litt mere og BernieDawg fester seg i klokka normalt. Det gjør at feltrepp kan bli litt vanskelig. Men har veldig stort reguleringsområde. Passer til både mat og snøsmelting. Har ikke målt CO med den, så vær obs i telt. Du må lage et hull i vindskjermen, og passer best til det store Trangia settet. Denne blir med vidre til mitt bruk?

Omnilite har litt mindre effekt, litt lettere og BernieDawg fester seg i klokka. Her kan klokka skrus av så det gjør ikke noe. Dysene er litt mindre og har lettere for å tette seg. Den vanlige flammesprederen er etter min mening feilkonstruert, HIS det kommer noe i dysa, bommer bensinstrålen på plata og spruter ut. Bruker ikke denne uten stillebrenner. Har du BernieDawg stillebrenner, funker den bra med gassdysa på bensin. Veldig bra fornøyd med denne, BernieDawg funker også på gass. Fin til matlaging, lett og justere. Anbefales med stillebrenner. Har ikke målt CO med den så vær obs i telt. Ligger en egen tråd på ombyggingen her på forumet. Har senket den litt, og lagt inn karbonfilt. Du må lage et hull ekstra i vindskjermen. Passer til både det store og det lille Trangia settet. Denne blir med vidre til mitt bruk? Link til stillebrenner og bilder Har også satt denne inn i Trangia triangle link Flytter du den mellom nova adaptere og orginale brennerbein, ødelegger du veldig ofte primerpaden, som bidrar til å lage god forvarming og lavere flammer.

Link til bilder av hvordan den er bygget del 1

Traniga x2 funker dårlig til matlaging og anbefales ikke sett i forhold til primus omni-serien. Mangler kran ved brenneren og du slipper å lage hull i vindskjermen. Har hatt denne men solgt den. Samme hus som primus Multifuel DVS Omnifuel uten kran.

Optimus Nova og Nova+ syns jeg ikke brenner så rent som primus sine brennere og mangler dessverre dysebytte, ellers hadde de trolig vært veldig bra. De har lett for å pulsere. Ikke bra på parafin, og går ikke på gass. Passer i Trangia. Bra dyserensesystem. Nova+ har en håpløs konstruksjon på regulering, teoretisk bra, praktisk dårlig. Pumpene er bra, men har noen svakheter, lekkasjer og koblingen er litt utsatt.  Blir ikke med vidre til mitt bruk. Bra løsing på spredeplata. Har BernieDawg stillebrenner til disse også, det hjelper noe.

Optimus polaris går også på gass, men har samme dysa som nova og nova+. Liten effekt på gass. Passer i Trangia hvis du lager et hull som på omniserien. Brenner dårlig på parafin, og har pulsering. Synd den ikke brenner så rent og bra som omniserien. Bra løsing på spredeplata her også. Denne tror jeg hadde vært veldig bra totalt sett om de hadde hatt dysebytte og primus sin pumpeløsing. Denne blir ikke med videre til mitt bruk.

Til bruk i telt og til snøsmelting er det MSR XGK som er minst skummel. Den gir minst CO. Ikke spesielt god til matlaging. Har to stk av denne som begge blir med til Dovre faller.

Så det er ikke et enkelt valg, umulig å dekke alt med en brenner. Skal du bare ha en kjøp MSR XGK med de ulemper det medfører. Kjøp helst to og da XGK til teltbruk og Omnilite med BernieDawg stillebrenner til Trangia er mitt råd. Da dekker du det meste.

Uanset valg, bruk rødsprit til forvarming på bensin og parafin, det gir minst vedlikehold og færrest driftsforstyrrelser.

Pris er ikke vurdert, da en god brenner, med rett vedlikehold holder i årevis.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder