Da ble det en tur til Vesleflåtan, Loka og Storflåtan. Det er meldt snø/sludd/regn i morgen, og vi ble enig om en tur, selv om den værste skøyte-abstinensen har gitt seg. Påskeforhold og god is 13 januar føles både godt og rart på en gang. Stille rolig tur på ca 21-22 km, inkl mange pauser og ei lang ei med grilling av pølser. Litt plagsomt med folk… ?Vi så en på ski?, og hadde supre forhold helt for oss selv. Begynner å bli mye sprekker, så hode og fokus må være på topp. Men ingen av deltagerne falt i dag, vi hadde dog noen gode tilbud!

Litt mer tekst kommer i løpet av kvelden, med ble morgen kvelden?

Men først ✔️insta, ✔️Facebook, ✔️RegObs, ✔️skridsko, ✔️Markadatabasen….

Damtjern så slik ut kl 10. Overisen har frosset til.

RegObs fikk sine data. Været er også knall!

Ikke mye kjørt i løypene mellom Damtjern og Storflåtan. Det er lite snø, og vannet har gravd et stort hull i løypa. Veien mellom Storflåtan og Damtjern. Ikke lett å lage løyper her enda. Mye vann i terrenget.

Løypa til Løvlia er kjørt, kjerraten i bakgrunn.

Ikke noe spor ned til vannet enda. Skiltstaken i Vassendvika skuer ut på Storflåtan som har blank is i januar. Ikke så flott skiføre, men du verden hvor flott det er for oss, som går på turskøyter også. Det er en drømmedag i marka, og noen går den på kryss og tvers på skøyter.

Korrekt fottøy for en markatraver i disse dager, husk hjelm. Det er mye sprekker i isen, siden den antas å være veldig tykk. Turskøyter på vanna, brodder på veiene (der hvor de ikke er skøytbare), isstav, hjelm og gode hansker gjør dagen perfekt. Vi gikk over Damtjern, veien til Storflåtan, en runde på Storflåtan, via Loka til Vesleflåtan, og Hauken. Gode forhold for å oppleve marka.

Flott sol over Storflåtan, første pause. Bedre pauseutsikt i begynnelsen av januar finnes ikke. Sitte slik i Seterroa og ta ei pause, mens du ser på dem flotte isen gir meg ro i sjela. Isen er så tykk at vi fant aldri ut hvor tykk den var, men tipper 30-40 cm ut i fra sprekkmønsteret. Men er fortsatt muligheter til å finne kaffevann ved bekker, og nes.

Seterroa helt innerst.

Jo mer vinden har fått tak, jo bedre is. RegObs fikk sine data.

Litt rart å se alle solcellepanelene, da det ikke er strøm innlagt her, og høyspenten går bare noen meter i fra gården. Men blir som en motorvei, skal mye til for å koble seg på. Isen var flott å gå på turskøyter i dag, trolig den beste dagen denne sesongen totalt sett.

Innoset på Loka er åpent. Det er mye vannføring i marka, og osen er sjelden så åpen i januar slik som nå. Ha nødvendig utstyr og kompetanse om du skal ut på isen. RegObs fikk sine data også, pluss at jeg sendte inn forslag på mer korrekt merking i iskartet.

Fin is på Vesleflåtan midt på, mer snø/ruglete is i kanter.

RegObs fikk sine data her også.

Løypeskiltet til scooterkrysset står helt alene, ingen spor. Ikke lett å kjøre opp løyper, med lite snø, og is som har vært/er veldig variabel. Du ser det berømte båthuset i bakgrunn.

Her har vi teltet før, på turen t/r Stryken i mars.

Bål+Turskøyter=sant

Det er den perfekte dagen for turskøyter over lenger strekninger i marka i dag, sola varmer godt og bålet er klart til å bli brukt til pølsegrilling. Norsk turtradisjon på sitt beste, selv om påskestemning i januar føles litt rart. Pause – gjerne 45-60 minutt hører med. Litt soling også.

Restepølser fra i går.

Innerst i Vesleflåtan

Her har vinden fått mindre tak, og det er dårligere skøyteforhold.

Fin is utpå, lett å gå, særlig der sola har varmet opp isen.

Innoset på Damtjern er ikke veldig stort nå.

Ingen badet i dag heller….

En korrekt antrukket turskøyteløyper står like tørr ved turens slutt, som når han startet.  Legg merke til skrittstoppen, og i sekken har han ekstra tøy pakket i vanntett pose, kasteline syns såvidt.

Veldig blått lys i blåtimen, og her har ikke en gang sola gått ned.

Men sol på vestsiden av Damtjern. Turen er egentlig over, men hadde en 1/2 kopp kaffe og 2 brødskiver igjen etter turen, bare og komme seg i sola.

Vintersola speiler seg i isen på Damtjern, Sola går ned, omtrent ved Gyrihaugen

Isen er passe glatt, og ok å gå på skøyter på. Da er det bare å sikte seg inn hvor sola er lengst, og finne frem rastejakke og nyte varmen og synet fra sola. Tipper isen er 40-45 cm ut fra hva en isfisker sa på lørdag, men mange lag med vann/sørpe mellom.  En kan lese hvordan vinteren har vært på islagene om en har kunnskap.

Måtte legge ut noen insta-stories i dag, siden det var kvalmt flott og bare digg….

Lette etter noen åpne pilkehull men fant ingen.

De tapper ned Damtjern, her må man være forsiktig, når man går av og på isen. Damtjern er regulert, og når de tapper, blir isen hengende igjen. Her er det lett å skli og slå seg, så bruk brodder. Perfekt å sitte her å se sola går ned.

Målte ca 4 cm ned til der vannet var frosset: dvs at det er ca 40 cm tykk is.

Det var ikke mange å se i dag, ultraskarpt skiføre, kjempeflott for oss turskøytere. Hadde både Damtjern, Storflåtan og Vesleflåtan for oss selv i dag. Nesten litt synd, for det er den perfekte dagen for å gå Nordmarka på kryss og tvers på skøyter, hvilket noen ytterst få gjorde. (Den innesnødde bilen er til en fastboende)

Logget, men den har stoppet, så alt er ikke loggført.

Tegnet det litt grovt, ble 21-22 km sånn cirka.

Insta fikk dette bilde, og respons på en mandag.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder