Link til podkast hos NRK. Denne er verd å høre på, veldig typisk for kullosforgiftning, og et under at at det gikk så bra som det har gjort, selv om flere ikke er skrevet ut, og trolig har fått varige hjerneskader i større og mindre grad.

Felles for de tilfellene jeg har hørt om på kullosforgiftning er at de ikke skjønner at det er det di er blitt. CO tar plassen til oksygenet i blodet, og fører til en sløvhet. Det tar 8~10 timer med hardt fysisk arbeid å få kullos ut av blodet. Mange tror at det å gå ut ta litt frisk luft hjelper, men det hjelper ikke i de hele tatt.

FFI og Randulf Valle har publisert mye om kullos. Spesielt boka til Valle, hvorfor er det så kaldt å være våt anbefales meget sterkt om emne og valg av primus,

Denne er veldig grei å kunne. Det som er spesielt med forurenset luft er at det går rett i blodet. Spiser du noe du ikke bør, prøver lever etc å rense det vekk, men lufta du puster inn har ikke noe filtersystem.

Lenke til innlegget

Finnes mye diskusjoner og info på nettet om kullos. Fjellforum innlegg – felles for mange av disse hendelsene i telt er bruk av MSR Whisperlight, som ikke bråker. Finnes hvertfall 9 kjente tilfeller, hvorav Vegard Ulvangs tilfelle er vel det mest kjente.

Her er også hvordan Vegard opplever det, og di som var rundt sine forskjellige versjoner helt tydelige. VG sin versjon


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder