Mange lurer litt på dette, og her kommer noen tips:

  • Pakk alt i vanntette poser
  • Holde sovepose, tørt tøy alltid tørt.
  • Hvis mulig, prøv å lage et tørt område med en tarp. Et bål til å tørke ting på/med er utrolig fint.

Pass på å hente vann, bardunere teltet skikkelig samt «lette på trykket» først, slik at du slipper å måtte ut av posen/teltet igjen. Noen har med ei nattflaske også, da kan du tisse inni teltet med litt trening.

Siden skoa da også er garantert våte så er det lurt å ha med brødposer/handleposer som du kan trekke på beina slik at du ikke må gå rundt med våte sokker.

Som nevnt et sett med tørt skift (sokker, ull overdel og underdel) må alltid regnes inn. Dette oppbevares i en vanntett pakkpose i sekken. Da legger du vått tøy i ytterteltet og kan kose deg nedi soveposen i skifte tøyet, tørr og varm! Med 2 sett tøy, må du skifte til det våte tøye når du begynner å gå neste dag. Det er ikke noe digg den første km…

Bare sørg for å holde soveposen tørr. Klarer du det vil resten som regel ordne seg

Jeg prøver å «pakke smart» slik at jeg slipper å åpne alle pakkposer for å finne ditt og datt som jeg trenger iløpet av tiden jeg er i leir. Dvs at jeg ikke trenger mer enn 3-4 pakkposer for å dekke sovepose, underlag, pute & ekstra skift, mat og kjøkken, småstæsj som lykt og øreplugger etc.

Da kan disse rykkes ut fra sekken og hives inn teltet, når man har ankommet leir og satt opp teltet, og så kan sekken eventuelt ligge på utsiden eller helst settes i forteltet. Er det ruskevær kan som regel ikke tarpen stå oppe om natta, pga vind.

Belønningen med et godt pakkesystem er gjerne at man blir langt mer effektiv både på og bryte leir og slå leir. Er man uerfaren og stort sett bare har noen få turer i strålende sommervær så er alt dette nødvendigvis ikke så kritisk men den dagen man virkelig er på langtur og opplever skikkelig grisevær over flere dager så er slike gode systemer og rutiner virkelig verdifullt. Å bryte eller slå leir i grisevær er aldri spesielt hyggelig, å det vil da merkes godt om man bruker 10min eller 45min på dette.

Regnvær i flere dager i strekk, hvor du ikke får tørket er ikke gøy, men slik er turlivet.

Har du mulighet og du er på langtur, se om du kan finne en gapahuk eller ei hytte for å få tørket opp.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder