Nok ei ulykke med primus på rødsprit, vet ikke hva som har skjedd, men tyder på at det er etterfylling på en varm brenner.

Lenke til innlegget

Det har vært mange ulykker oppigjennom med Stormkjøkken / Primus som bruker rødsprit. Litt typisk er at det er brann, og flere skadd.

Trolig er dette skjedd under etterfylling av rødsprit.

Her er ei liste over ulykker med Rødsprit:

Rekka begynner å bli lang, skole og barnehage går igjen. Her er det jeg fant ved søk på nettet. Tipper det bare er en liten del av tilfellene.

  • 31. jul. 2002 – To personer er kjørt til sykehuset i Tønsberg med brannskader etter en eksplosjon i et stormkjøkken i en båt på Tjøme.
  • 22. jun. 2006 – Et stormkjøkken eksploderte i en barnehage i Morvik i Åsane i 12-tiden torsdag. En voksen kvinne og tre unger mellom fem og seks år ble fraktet til Haukeland med ambulanse. De har brannskader
  • 6. aug. 2009 – Tre SFO-ansatte ble brannskadet i eksplosjonen. De er ikke livstruende skadd, opplyser sykehuset.
  • 23. nov. 2012 – Et medbrakt stormkjøkken eksploderte rett i ansiktet på seksåringen og to av hans klassekamerater. I all hast ble alle tre brakt til sykehus og for Melvin var det så alvorlig at han ble lagt i respirator.
  • 4. jun. 2013 – Her ble det testet en primus. En flaske rødsprit, som ble brukt til å forvarme primusen, eksploderte. Hvordan dette skjedde, er foreløpig uklart, opplyser fungerende kommunikasjonssjef for Hæren,  …
  • 27. mai 2014 – En skoleelev fra Tromstun skole i Tromsø ble mandag brannskadd da et stormkjøkken eksploderte under en skoletur i Kaldfjord på Kvaløya
  • 16. August 2017 – Et barn og en voksen skadet på fjorda. De brukte stormkjøkken til å lage mat, og det hadde gått tomt for rødsprit i koppen. De skulle bare etterfylle…
  • 22. august 2017 En elev ved Kristiansand katedralskole Gimle pådro seg alvorlige brannskader på en klassetur, da rødspriten til et stormkjøkken tok fyr. Gutten er innlagt på sykehus 
  • 5 September 2018 – To elever fra Tromsdalen videregående skole behandles fortsatt ved Universitetssykehuset Nord-Norge for lettere til moderate skader etter en ulykke på en klassetur onsdag.

Får håpe at noen ser et system i dette og tar tak i problemstillingen på en konstruktiv måte. 

Ordet eksplosjon, brann blir brukt om samme hendelse. Det som normalt har skjedd, er at de etterfyller med en 1L rødspritflaske. Når de da heller det oppi en varm brenner (som kanskje også brenner litt fortsatt), og det tar fyr i flaska, er det en naturlig reaksjon å kaste flaska. Når du kaster en 1L flaske med rødsprit som har så stor kork/åpning blir det brennende rødsprit over et stort område. Som regel skader ikke den som heller seg mest, men de som sitter rundt og får en god dusj med brennende rødsprit på seg. 

IMG_0180.PNG.c3e2fa3f3d943c1d51ce849ef884e86c.PNG

Trangia har en brennstofflaske med sikkerhetskork som lukker seg automatisk.

IMG_0232.thumb.PNG.6da304c2f64e926d687589ce3cdd8829.PNG

Her er lista NRK har funnet…… 

Den filmsnutten viser hva som skjer ved etterfylling av en varm rødspritbrenner. Veldig greit med litt faktiske tester!

5323A6F8-BA0D-4D7E-8EC5-4912834E5853.jpg

Link til filmen

Både gass, bensin og rødsprit kan brukes forsvarlig, og begge deler har potensiale for ulykker. Rødsprit er muligens det som krever mest oppfølging, siden det fort blir en situasjon når brenneren slukker rett før maten er klar, og når sulten gnager og utålmodige personer er for raske å etterfylle. Enten for å være raske, eller manglende kunnskap. Rødspritflammer syns ei heller, så de er fort gjort å gjøre feil. Vet om at flere bytter brenner i stedet for å etterfylle.

Vi får håpe det ble mindre skader, men brannskader er smertefulle.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder