Erik Unneberg fremkalte disse bildene og la de inn i markadatabasen.

Ujevn islegging i Sogna

Mange tror isen legger seg jamnt, men så er ikke tilfelle, noe dette bildet viser. Her er ikke engang isen oppå vannet. Så ikke gå på ei elv uten at du har spesialkompetanse!

Sendte det inn til Ånund i NVE sin isvarsling og fikk et flott svar! Fra en isnerd til en annen isnerd:

Dette er faktisk det vanlige i en elv med litt fall. Isen legger seg ikke i hastigheter over ca 0.6 m/s. For å få ned hastigheten bygger det seg opp isdammer som demper hastigheten og isen legger seg på «dammen». Når alt er islagt smelter elva seg gjennom isdammene pga falloppvarming. Potensiell energi som frigis når vann faller tilsvarer 1 grad oppvarming på 420 m høyde. Når elva er isdekt og isolert fra den kalde lufta, går oppvarmingen til å smelte seg vei. Vannstanden går ned når dammene punkteres, men i små elver, eller litt større med mange store steiner i elva, kan isen bli hengende igjen på steiner eller til land.

Og da er det plass til litt flom uten at det blir isgang. Naturens egne gode løsning 😊

Har et flott samarbeid med NVE, og glad for alt jeg lærer.

Svart Stålis utenfor Røsholmstranda

Morten står og nyter solnedgangen over Tyristrand. Isen er glatt og fin her, men tykk, så det er utrolig mye sprekker du kan hekte skøyta i. Derfor må farten holdes nede. Det har vært en fantastisk flott periode for oss på turskøyter.

Svart stålis ved Sognas utløp

Når starter elva Sogna, og hvor slutter Tyrifjorden? Siden vann er selvjusterende, blir grensa litt flytene. Men høyden på Tyrifjorden går flere kilometer innover Sogna, nesten til Sørgefoss. Og i Sogna går det ikke mye vann. Klar stålis på 30-40 cm, glattet av vinden. Gylden sol fra solnedgangen. Vi ser Ask til venstre i bildet.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder