Fikk denne fra Eirik Nørgård:

Torstein tala til staven sin, trur du isen ber’e meg heim, sa Torstein – i grell, i grell i gnellande frosten. Aa staven den flout men sokk han Torstein. Aa kjiringi gjorde baat,knisa og lo -at Torstein- Aa Guss-skje-lov, naa før eg ro.

Dette «morbide» diktet deklamerte far (Kjeld) til meg flere ganger mens de gikk på isen sammen, samtidig som han brukte stav eller isbile til å sjekke istykkelsen. Etter å ha snakket med meg om is nylig, tenker han at det ville passe godt med et saklig svar fra dere som går på nyis med bl..a det poenget at kunnskapen dør ut hvis/ når ingen går på isen før man kan legge jernbaneskinner på den som far sa. (Han mente at ved en viss tykkelse kunne man belaste isen nærmest ubegrenset. Usikker på hvilken tykkelse det var, tror det var mer enn 1 meter.)

Dette diktet finnes i fler utgaver og er fra middelalderen. Eriks far var viden kjent for sin iskunnskap. Spesielt før broa kom, måtte kunnskapen om isen brukes daglig i perioder på vår og høst. Men de har fler øyer og iskunnskapen trengtes.

Plan A var Drammensfjorden!

Men kaldt

Turen i dag utgikk, det blir for kaldt, og det er meldt 4-6 m/s med vind🥶

Så da ble det Plan B

Bare en liten sjekk om osen fra Storelva hadde fått ny stålis, hvilken den hadde. Men mye åpent, og trolig ujevn islegging. Fikk tips av ei i varmedress og null sikkerhetsutstyr at det skulle kunne gå å gå østsida av Storelva opp fra camping til Helgelandsmoen. 2-3 cm snø på isen, så er nok for spesielt interiserte evnt gå på beina/sykle.

Osen fra Storelva

Men sola varmer og det var -10/12 grader og litt trekk. -18 her på morran.

Det er høy vannføring, trolig pga høy kraftproduksjon. Storelva lagrer er stor åpen os, og et stort parti med svekket is over mot Breien. Det ligger 2 campingplasser på rad og rekke her i Onsakervika. Odin og Onsakervika Camping. Legg merke til st Storelva har frosset igjen!

Kjente gårdsdagens fall mer i dag enn i går, så ble mer drikke kaffe i sola enn å gå på skøyter.. Men en liten tur for å lea oppigjen hadde vært fint.

Hele osen fra Storelva

Dette området her ved Gomnes har den flotteste isen på Tyrifjorden akkurat nå. Dog kaldt i dag med -18 til morran og -10 og sol på ettermiddagen. Litt kald trekk. Her er isen heldigvis ikke så veldig tykk, så det er mindre sprekker, enn lengere inn i Nordfjorden. Husk nødvendig sikkerhetsutstyr, inkl hjelm og knebeskyttere.

Dog en del sprekker her også.

Gikk til innløpsosen

Målte 7 cm på dette feltet, men var bare 2-3 meter utpå – dog flere steder, men minus 10-12 grader litt trekk og trolig ujevn islegging og alene gjorde at jeg holdt meg på flobeltet.

Men flott stålis uten sprekker et langt stykke!

Høye strømpriser gir mye vannføring

Gyrihaugen i bakgrunn

Men kaffen smakte

Tok noen bilder til insta også

Disse hadde syklet fra Steinsåsen!

Tatt ved tangen ved campingen.

Dagens tur.

Det kom nye flotte satelittbilder i dag🤩 tatt i dag.

Snøen har blåst av ved Gomnes også, innløpsosen er stor.

Holsfjorden er åpen, og det blir mindre og mindre is!

Storelva er fyst igjen opp til Helgelandsmoen. NB høy risiko!

Litt is ved Svangstrand innerst mot Sylling.

Drammensfjorden hadde nok blitt både kald og marginal – er bare beltet etter båter som er muligens gangbart…

Da har jeg like mange turer som forrige sesong (en tur var iskongressen)

Har fått inn enda ei svak sone på iskartet. Steinene som du kan gå på ved lavt vannnivå ut til Purkøya

Dette ble instainnlegget


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder