Det er litt diskusjoner om hva som er best i forhold til sikkerhet. Det er 4 systemer i bruk:

  • Plb Nødpeilesender ca 450kr i året
  • Inreach ca 1800kr i året for billigste løsing
  • Satelittelefon ca 6000kr i året
  • Spot ca 1000 Kr i året

Det absolutt beste er å ha en vanlig Iridium satelittelefon helst en med SOS knapp (Da har du sos funksjon som inreach). Koster litt i innkjøp og ca 350-400 kr i mnd. Men du kan da ringe hovedredningssentralen direkte og forklare hva det gjelder. Du sparer mye tid på dette. Jeg har valgt å ha både inreach til «vanlige» turer og har også med satellittelefon på litt lengre turer. Bruker da inreach til tracking.

Den veier ikke mye og har dekning over hele verden, men det kan ta 20-30 min å få dekning om du er i en dyp dal.

Prisen på selve telefon er omtrent som en topptelefon ellers. 12 til 15 tusen, men jeg fikk den første av min far (etter en episode), den neste Iridium Extreme 9575 kjøpte jeg knapt brukt til en meget hyggelig pris på finn.

Alle jeg har hørt om som har vært ute i en kritisk situasjon på tur og ikke har hatt dekning, har en satellittelefon i sekken. Så må man vurdere pris vs kost/nytte. Og det er ikke mye tvil om at du kommer langt med en Inreach. Men bruk den også på vanlige turer, slik at du kan den.

Jeg går mye alene, og har sett ei med knekt lårhals, og da beveger du deg ikke mange millimeter…. Så for min del handler det om min trygghet, og at de hjemme skal slippe å bekymre seg unødig. Så betaler meg litt ut for å få friheten og flere turer😇

Er flere som har blitt sponset av sine foreldre på dette utstyret, samme gjelder Inreach.

Inreach er lettere og du kan bruke mobilen som terminal og sende meldinger og e-post med tekst. Det vil si at den er 2 veis.

Den koster ca 3-3500kr i innkjøp.

For all del unngå å kjøpe spot, selv om den er billigere i innkjøp og drift. Spot har ikke satellitter som dekker daler eller nordover i Norge. Den er også enveis.

Dekningskart på Spot (og de har tatt godt i, du havner fort i satelittskygge da satellittene er rundt ekvator. Den er også bare enveis – så du vet ikke om meldinga kom frem.

Plb – er en ren nødpeilesender samme som blir brukt på fly etc. ingen annen funksjonalitet, men er eneste godkjente enhet hos Sysselmannen på Svalbard. Batterilevetid på 5-7 år. Pris 3-5000kr.

Så pga totalprisen, og en riskoanalyse er det opp til hver enkelt å avgjøre hva som passer i forhold til økonomi. Men at de hjemme slipper å bekymre seg når du er på tur alene betyr mye.

Det er også en mulighet til å leie, men jeg er ofte på tur så velger å ha abonnement gående, men justere opp abonnementet på Inreach ved lengere turer, da for mer tracking.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder