Nok et høstkupp fra finn.

Et telt laget av MSR – før gramma skulle fjernes for en hver pris. Superlett, men samtidig litt tykkere stoff. Slik at feks bunnduk ikke trengs.

Ei stang på langs og ei på tverrs.

Luftig, og med mye finesser.

Stort fortelt

Vekt kunn stenger, ytterduken og innerteltet.

Men det som fulgte med. Pakkpose og 6 meget enkle plugger. Type miste versjon til Helsport.

Lengde i bunn av innerteltet

Bredde innerteltet, plass til LW underlag.

Bedre høyde enn dagens modell, alle mål er litt større!

Dybde fortelt på maks. Legg også merke til at det er mulig å stramme ytterteltet og velge litt hvor pluggene skal settes, stor fordel på fjellet!

Details

PRICE: Ј300 FLYSHEET: PU/silicone 20D ripstop nylon INNER: nylon mesh GROUNDSHEET: nylon POLE: 2 Easton Carbon 6.3 PEGS: 6 x 16cm alloy V-angle PORCHES: 1 DIMENSIONS: inner 220cm long, 70cm wide, 90cm max.height, 80cm porch depth MAKER’S WEIGHT: 970 grams without stuffsacks TESTED WEIGHT: 1002 grams without stuffsacks

Unlike most single hoop tents the main pole on the Carbon Reflex 1 runs the length of the tent rather than across it, which means that end poles aren’t needed as this design allows for good headroom anyway. Older backpackers will recognise the design as the same as the superb Phoenix Phreeranger tent that was popular some 20-25 years ago (I used the Phreeranger on my length of the Canadian Rockies and Yukon south to north walks). However the Carbon Reflex lacks the complex guying system of the Phreeranger and therefore is nothing like as stable in strong winds. I would add guylines for use on exposed sites.

The Carbon Reflex pitches inner first, which can be done quickly though a wet groundsheet is still likely in heavy rain. There’s a short ridge pole that adds to the headroom in the inner and holds the flysheet away from it. The porch is roomy and the inner easily big enough for one. The mesh inner makes for better air flow, though condensation can still form, but isn’t as warm as solid fabric.

The weight of this tent is very low, partly due to the use of carbon fibre poles, which MSR says are 30 per cent lighter than aluminium and also stronger. The cost is on the high side.

Link til test

Link til film

Konklusjon: uten å prøvd det i felten, et bra telt. Bedre plass, bedre duk, men mangler noen plugger og noen barduner, dessverre typisk for MSR telt. Men plugger har jeg bestilt, det samme med bardunstrammere. Burde også få tak i litt ekstra barduner i gult. Så det blir eBay.

Men havner nok på finn til våren, da jeg har telt som dekker dette området.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder