Hvilke turøks er best? Er vel feil spørsmål, rett er hva skal du bruke den til.

Har også ei snekkerøks, men den er ikke egnet til turbruk. Mer til presisjonhugging.

Dette er de jeg har. En er kjøpt på full pris, ellers tilbud eller finn. Siste er funnet gjenglemt i skogen.

Denne Fiskars øksa er bra, plasthåndtak som sitter fast, men litt bløtt stål i eggen. Hadde den som het X5 som har samme øksehode men kortere skaft. X5 funket ikke, du mister snerten i hugget. Brukes nå mest til å hugge hull i isen for å se på isprofil, eller til arbeid hvor det er fare for skade på eggen. Lett å slipe opp, men blir litt fort skjem. Bra beskytter. Billigst på nettet nå er 319kr.

Lett. Men virker bra på tross av liten vekt. Tåler grovt misbruk, vri sidevei etc.

Gränfors villmarksøks er par divisjoner høyere i kvalitet. Meget bra øks til turbruk, men koster vel 2-3 ganger det Fiskars X7 på tilbud koster. Billigst på nettet er 1099kr. Finnkupp for min del. Førstevalget på turer med bål 3 sesongers. Lett å slipe opp. Skarp og holder eggen bra. Går forbausende bra å kløve med denne også, med rett teknikk. Dvs banke fast øksa og snu – slik at vekta på kubben blir brukt og ikke vekta av øksa.

Lett og liten beskyttelse. Legg merke til at initialene på smeden er stemplet inn i øksehode.

Fiskars Kløvøks, kjøpt inn til vinterturer. Har hatt den i mange år, men var skeptisk til om plasthåndtaket kom til å holde. Var med på Nordmarka rundt 8 dagers pulktur i 2010?.

Hadde et bærehåndtak i beskyttelsen som jeg skjærte av.

Tung og fin å kløve med. Litt bedre stål i denne enn i X7. Trolig forløperen til X17.

Fiskars X17 – typisk kløvøks. Brukes bare hjemme til å kløve fliser/opptenningsved til turer. Blir mye små bål i løpet av året.

Litt rustete, men funnet i skogen, gjenglemt eller lagt igjen. Fantes ikke spor av egg igjen på den. Trolig brukt svaberg som hoggestabbe.

Billigst pris på nettet er 499kr.

Men jeg har en liten elektrisk slipemaskin.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder