Link til artikkelen på NRK. Dette kunne gått riktig ille, for de to og to hunder. De brukte en Rødspritbrenner, og de gir ikke mye effekt, så de skalka alle luker.

Pluss la seg til å sove. Ifølge sykehuset var de mellom 10 minutt og en time unna å omkomme.

Litt uvisst, men det er en oppfatning blant mange at det er ved bruk av parafin og bensin det blir fare for kullos. Gass og rødsprit (alkohol) -brennere er trygge. Men dette er feil, det er selve forbrenningsprosessen som avgjør.

I podkasten kommer det også fram at Jens Kvernmo har en gang sovnet fra brenneren, og også blitt kullosforgiftet.

Felles for kullosforgiftning er at de ikke skjønner hva som har skjedd i mange tilfeller, og ikke tar kontakt med nødvendige redningsetater.

Link til nrk podcast inkl Jens Kvernmo hvor dette blir omtalt. Spol til 07:53

Det hadde 140 i hvilepuls.

Jeg er litt nazi ang kullos, så har ei prosedyre på lufting under oppstart, under bruk, og ikke minst full gjennomlufting før jeg legger meg. Føles rart å sleppe ut all varm luft, men ønsker ikke å sove i luft som kan inneholde kullos.

Disse omkom – link til innlegget

Vegar Ulvang har også vært døden nær. Her var det også malingsspann fra Jotun og MSR Whisperlight i kombo med varmevekselkjele og over mange dager….

Link til tråden på Fjellforum.

Link til innlegget.

Link til innlegget

Link til 3 artikler

Link til innlegget

CO2 forgiftning er en dykkesykdom.

Det er noen som blander CO og CO2. Kullos er Karbonmonoksid og CO2 er Karbondioksid.

CO2 er naturlig i luft med ca 400 ppm, mens du bør velge en primus som gir mindre en 50 ppm. (Forsvarets 111 – Omnifuel etc) jo lavere jo bedre. Pluss lufting. For primusen produsere hele tida kullos, og er du i et lukka rom (som telt er) øker innholdet av kullos. Blir litt som å blande inn saft hele tiden, uten å etterfylle med vann, det blir bare sterkere og sterkere blanding.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder