Markadatabasen åpner sykkelruter i Hole, og trenger bilder og beskrivelser. Jeg hjelper til. Tok en sykkeltur over Gjesvoldåsen på gamleveien og ut til Fekjær i dag. Mye bilder og beskrivelser på en relativ kort tur.

Skal du sykle over Gjesvoldåsen og til Vik må du ta til Venstre her ved Slettøya, ellers må du krysse E16 som er utrolig trafikkert. Legg merke til nissen.

Skal du sykle langs fjorden og forbi Ramberget og Garntangen tar du til høyre her

Det går gang og sykkel vei på begge sider av E16.  Dette er fra sydsiden og du ser retning mot Storøya. Finnemarka helt i bakgrunn. Mellom Sundvollen og Kroksund må du sykle på gang/sykkelveien – det er det mest utsatte område i Hole.

For å finne veien over Gjesvoldåsen er det lurt å følge pilgrimsleden. Den er bra merket og fører deg trygt til Vik. Dette krysset er i bunn av første bakken.

På toppen av byggefeltet i Kroksund kan du følge sykkelveien og komme igjen i Paddevika. Men det beste er å følge merkinga til Pilgrimsleden. Og det er ned bakken til venstre.

På toppen ser du kleiva og kongens utsikt flott.

Starten på grusveien er det som må være Holes bratteste bakke. Den er bra merket. Ta det litt rolig ned her, ofte sporete og løst.

Her ser du nordover, Ringkollen i det fjerne, kornet står modent. Lite legde her.

Fin grusvei og du ser brattbakken i enden av veien.

Her ser du starten på bakken over Gjesvoldåsen. Kroksundødegåren ligger i svingen og er i ferd med å bli restaurert.

Bakken er bratt, og det kom mye regn her i uka som var. Ble en del skader på veien her. Ikke mye trafikk her, så syklet litt her og der.

På toppen av bakken har du fint utsyn over Kleiva. Du ser også kongens utsikt på toppen til venstre, like over der det er en rett strek i skogen. Kornet står modent.

Opp her går veien til toppen av Gjesvoldåsen. På toppen er det fin utsikt, og det er en flott gapahuk her. Merkinga er til et monument som har rast sammen. Det var over 2 tysker som ble drept her i 1901. Du kan sette fra deg sykkelen og gå bort til Fekjærutsikten. Verd turen.

Her er det plass til noen få biler. Ok sted å starte om du skal ta å gå en tur opp til vanntårnet og videre til Fekjærutsikten.

Her er det bratt, og alltid flomskader, og vaskebrett i innersving. Ta det rolig her når du sykler. Lønner seg å sykle yttersving opp, da det er bratt.

Her er et punkt som er lurt å stoppe på. Du ser mye av Steinsfjorden og går du til jordekanten får du en panorama utsikt. Ringkollen rett fram.

Her har jeg gått bare et par meter ned fra veien og du ser utrolig mye mer av Vik og Steinsåsen.

Her står jeg på kanten av jordet. Utrolig fin utsikt selv fra så lav høyde. Gyrihaugen og hele ryggen på Krokskogen og mye av Steinsfjorden syns.

Når du kommer ut av skogen ved Gjesvoldåsen åpner det seg opp, du ser Storøya, Finnemarka og kulturlandskap som Holebygda er kjent for.

Følelse av å være på landet.

Når du er på sletta ved Gjesvold ser du nesten ikke noe bebyggelse, og Vik sentrum er ikke synlig. Kornet er slått også.

Når kornet er høstet, og det er klarvær og sol som i dag, ja da må en bare nyte det. Et sted som mange lokale aldri er desverre. Måtte bare ta et panoramabilde.

Når du er i bakken ned mot Vik og du har Gjesvold gård på venstre side går det en smal snarvei mot Fekjær. Det er lurt å sykle utkom Fekjær hvis du først er i område. Er en blindvei, men et flott område. Var mye her i oppveksten og har mye gode minner fra gårder her. Mye snille og flinke folk.

Gjesvold gård er et selskapslokale og plass for Pilgrimmer. Mye benker og bord i område. Flott utsikt her også, velstelt.

Ingen biler på parkeringa her i dag. Du ser Fekjæråsen rett fram, der er det et utsiktspunkt med benk og bord.

Den sydligste delen av Gjesvoldåsen blir kalt for Fekjæråsen. Som Nordmarka er denne skrå på syd/vest siden og rett ned på Øst. Er nok samme konstruktør.

Fekjær med Manaskaret i bakgrunn. Sydvent og gode jorder her på Fekjær. Her er det alltid tidlig modent og kornet det er slått. I oppveksten på 70~tallet kjørte vi bil på jordene her når kornet var slått, lensmannen bodde i det hvite huset… Så avtalen var at vi ikke måtte passere portstolpene. Noe vi overholdt.

Med denne kan du pløye med en hest, stor forskjell på dagens store 11 skjærs vendeploger. Men denne her gjorde også nytten. Fekjær har vært en lagringsplass for teknisk museum i sin tid. Hans Fekjær som lenge drev gården var utrolig teknisk og drev med rep av traktorer. Han drev også med reperasjonssveising, og det var her jeg første gang ble sveiseblind. Lærte mye av det.  Fin oppvekst å være på gården her.

Her er kornet høstet, og vi ser Gjesvold gård til venstre. Ringkollen i det fjerne, fint å sykle utom Fekjær. Tidligere gikk skiløypa over jordet her og til Kroksund, men ble lagt ned da den krevde mye snø og mye jobb.

Her er Vik sentrum, med butikker og skole. Kan være lurt å stoppe her og se på jordet på andre siden, og ikke bare suse rett forbi.

Her  er grunnen til at skiløypene i Hole er så populære, utrolig flatt og fint. Her går skiløypa Rytteragerrunden.

Det står en benk rett ved undergangen på Vik. Her er det ofte mer sol enn på Garntangen og på rasteplassen ved Cirkel K på Vik. Men mye støy fra E16. Ofte svaner i område her.

Sykler du på veien over til Gjesvold og følger skilting for sykkel, kommer du hit til paddevika. Krokskogryggen i bakgrunn.

G/S broa ved Paddevika sett fra Ramberget. Braksøya til høyre i bilde.

Garntangen naturminne. Dette starter ved Vik og går til Kroksund, derav navnet.

Veiskjæringen viser et snitt gjennom Ringerikes silurlagrekke. Midt i profilet er det en tydelig overgang fra blågrønne marine sedimenter til rødlige sedimenter avsatt i ferskvann. Dette ser en særlig ved Ramberget. Sedimentstrukturer og fossiler viser at denne overgangen markerer tilbaketrekningen av kambrosilur-havet fra Oslofeltet for vel 410 millioner år siden.

Det er rart men her er veiskjæringa vernet, står av og til noen å studere her. 

Her syns mye av ryggen, stille fin høstdag, flott å sykle her langs Steinsfjorden.

Ikke lange turen, men tar tid å ta bilder.

Ble noen høydemeter i dag også, fikk et krasj i appen også. Lenge siden jeg har slått den av og på.

La dette ut på insta, og 3 bilder på Facebook på Nordmarka gruppa.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder