I mine turplaner for høsten inngikk en tur til Finnemarka og glassbua på Gjevlekollen. Ut.no hadde et forslag, som jeg fulgte delvis.

Kjørte til parkeringa på Rustanveien. God plass til mange biler her, antar det er plass til ca 50 kjøretøy med riktig parkering. Gratis parkering (2019)

Tilrettelagt parkering og solide bommer. Stort infoskilt. Gikk inn Trolldalen. Rett fram går veien til Fallet, mens veien til venstre går til det store veisystemet i Finnemarka. Benker, infotavler og meget bra skiltet. Et flott område, men savner en utedo.

Flott med slike skilt. Leser alltid disse. Det ligger utrolig mye info og lokalkunnskap i disse skiltene. Her ser du hvilke veier som er hovedveier, gapahuker, koier, drikkevannskilder – utrolig mye info som ikke er på vanlige kart, men som de lokalkjente har i sitt hode. Tipset er og ta et bilde av dette kartet før du går inn i marka. Det er omtrent ikke dekning i Finnemarka, store deler er helt uten dekning. Gode minner fra turen rundt Tyrifjorden, hvor jeg krysset over her.

Allemannsretten er flott.

Men du har også mange plikter. Legg merke til punket om verneforskriften om du skal inn i selve perlen i Finnemarka – Naturreservatet.

Ikke helt oppdatert skilt, blåmerka sti opp til Gjevlekollen mangler, men gir mye god info.

Mange flott muligheter til turer fra P-Plassen på Rustanveien. Her er det bra skiltet, og gode muligheter for flott sykkelturer som er ganske lange.

Mye vann Solbergelva, tyder på mye vann i terrenget. Lav høstsol og mye vann i elva her ved P-plassen i Rustanveien. Bildet er tatt fra brua som går over til syd. Grytefoss ligger rett opp her.

Flott at barnehagen har en slik liten gapahuk og bålplass. Stokker til å sitte på for de små. Nødplakat og infoskilt er hengt opp. Lav høstsol og bjørka står gul.

Infoskilt – Lurt da får det stå mer i fred tipper jeg.

Nødplakat – Er vel HMS i praksis, selv om de små sjelden skader seg.

Asdøljuvet på andre siden av dalen.

Lierdalen, vi starter ganske lavt ca 200 MOH.

Her var det veldig bra merket om veien. Mye oppover på denne turen.

Her gikk jeg litt feil. Fulgte veien, men snudde fort.

Her gikk en vei inn, burde vært sjekket om den hadde vært mulighet til å gått opp denne veien. Tror da runden ville bli best.

Hørtekollen, og Sollihøgda i bakgrunn. Bilde er tatt fra Borkebrenna, flott klar høstdag, og Hørtekollen trer karakteristisk frem. Krokskogen og Vestmarkas rygg til høyre i bilde, og Trolldalen rett ned. Vi skimter også Solberg.

Flagret heter toppen på andre siden 620 MOH.

Enda et bilde av Hørtekollen, men bakfra. Gikk litt i skyggen på vei opp, tungt og mange høyde meter siste km.

Gjevlekollbua og vi ser nordover. Artig bygg i det minste.

Gjevlekollbua har solcellepanel og vifte. Mye glass gjør det varmt inni om sola står på. Det er ikke noe vedovn inni hytta. Men benker på sydsiden av hytta. Dette er et sted som gjør seg på sosiale medier og dermed også får bra trafikk. Skilting er bra, og varden står i bakgrunn. Solcellepanel til ventilasjonsvifte, da mye glass = veldig varmt når sola står på.

Vi ser mot øst og Oslo i bakgrunn, flott utsikt.

Klart og god sikt i dag, høsten er flott.

Tryvannstårnet og Holmenkollen, og noe jeg tror må være Lambertseter helt til høyre.

Bra med benker som er under tak også. Her er det fint å raste om sola er framme, bra utsikt denne veien også.  De små benkene er laget av den gamle brannvakthytta som stod der. 

Offisielle Flotte infoskilt om Gjevlekollbua. Det som savnes er en utedo, slik at folk gjør sitt førnødne på et sted, ref slik som på Ringkolltoppen og Borgersetera. 

LA STÅ!
Overskriften er litt som på skolen. Men den gamle hytta var dårlig, og det var krefter i sving for 25 år siden for å redde den, men liten interesse. Jeg har blitt fortalt om hytta:

«Gamlehytta var lita, ca 3 m x 3,5 m. Når en åpnet døra, sto en sprukket Jutul 602 ovn til høyre. Deretter et lite bord med 2 stoler forran et vindu (nordvendt), på samme side. Mitt i mot (og bakerst), var en køyeseng og tll venstre en lang benk – 3 stk. kunne fint sove der, uten å ligge oppå hverandre. Hadde vært mye festligheter der oppe, utenfor sesongen»

Det hjelper lite å være etterpåklok. I det minste har det nå blitt mye besøk på dette stedet. Er nok litt grovsmeder som har satt opp dette, de har ikke engang rensket rundt skruehullene. Ikke alle har vært helt enig i prosessen tydeligvis. Men er utrolig mye mer folk her nå.

Ser nesten hjem til Sundvolden.

Valgte å gå ned mot Delekant. Artig navn forøvrig – avgjorde hvilke skole man gikk på i følge en lokal herremann. Fikk litt input fra Erik B på Facebook : forøvrig er Delekant et gårdsnavn på en gård som fra gammelt av er med på å danne soknegrensa mellom Sylling og Fogner. Det altså ingen ting med skolegrense å gjøre, selv om det fortsatt er kretsgrense for skolene her.

Hørtekollen ser man ned på her. Vi er på 602 meter. Hørtekollen er på 478, mens utsiktspunktet er på 452 MOH.

Norefjell til høyre.

Vått i terrenget og i stiene.

Høst på myrene.

Litt snørester i høyden.

Høstfarger i høyden nedenfor Gjevlekollen. Helt tydelig høst, litt brunt fint gress på myra, og snøen ligger i skyggen fra sola. Trenger ikke kompass for å finne ut hvor syd er her. Lav høstsol som holder på å gå ned.

Den lave høstsola skjuler neste høyspenten her ved Skjærsvannet. Men sola varmer fortsatt bra. Litt til siden for bildet er det en benk og en liten bålplass.

Flott myr ved Skjærsvannet i høstfarger. Ei slik myr, bare skriker etter å bli brukt til skiløype. Lav høstsol, men den varmer fortsatt.

Bilde er litt undereksponert. Samme bilde under justert for bruk i Markadatabasen.

Hørtekollen og mye av Lierdalen. Bilde er tatt fra rett syd for Delekant som er et gårdsnavn. En flott klar høstkveld og sola er i ferd med å gå ned, og Hørtekollen trer karakteristisk frem. Krokskogen og Vestmarkas rygg til høyre i bilde, og Trolldalen rett ned. Vi ser Solberg til venstre og Sylling til høyre.

Drammensfjorden skimtes

Vannvittig grønt i noen områder.

Spesiell furu på den blåmerka stien ned fra Gjevlekollen mot Delekant rett etter Skjærsvannet står denne furua. Ser ut ut som den har fått en karamell av lynet. Men ser du nøye etter så ser du en isolator.

Lurer på hva isolatoren er brukt til ? Radioantenne? Millorg? Fikk et svar i Finnemarkas venner på Facebook. Det var til telefon som var på brannvakthytta på Gjevlekollen.

Midre del av Lierdalen. Klar høstdag og sola er på vei ned. Lierdalen ligger frodig og fin, et av morges beste landbruksområder. Vi ser høyspenten som går forbi Asdøl helt til høyre i bilde og Vestergylfen rett frem, tror det er Gampen til venstre med er ikke helt sikker.

Solbergelva er høststor ved Trolldalen. Bildet er tatt ved vestsideveien FV21 og her er elva litt breiere enn lenger opp i dalen.

Avkjøringa til Rustanvegen fra Vestsideveien FV21. Litt artig at du kjører fra veien og inn i vegen. Litt fra bymål til bygdemål. Du ser Gjevlekollen i bakgrunn, vått i terrenget, så det var flere enn meg som gikk veien fra Kanada og opp til parkeringa i Rustanvegen. Vi gikk da også Kanada på langs, Kanada på tvers er ikke mange meterne her. Sparte også ca 80 høydemeter. Ser dere på skiltet at veien smalner inn, så er det på grunn av brua over Solbergelva.

Ble mange timer på tur

Mange skritt

Nesten 800 høydemeter ble gått, staver er bra å ha, spesielt nedover. Sparer knær veldig mye.

Slik ble ruta.

La dette ut på insta, bra respons, la også ut et lite innlegg på Finnemarkas venner på Facebook.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder