Turskøyting er et utrolig flott konsept. Du kommer deg raskt frem over store deler av marka eller i nærområdet ditt når isen er på sitt flotteste. Ringeriksregionen er helt perfekt for turskøyting. Her er det både små og store vann, og med store høydeforskjeller fra Tyrifjorden på 63 moh til små tjern på over 1000 moh, kan sesongen bli lang og variert. Skøytesesongen starter ofte før skisesongen, og kan komme og gå litt utover vinteren. Isen legger seg best i klarvær og når det er mye kulde, men selv i 3 plussgrader kan den legge på seg. Klarvær gir i tillegg flotte solnedganger som kan være en fantastisk avslutning på en dag på skøyter i marka. 

På fellesturene kan alle delta og vi lager en base i kort avstand fra nærmeste parkeringsplass slik at også barnefamilier kan bli med. Først er det begynnertur på ca. 45-60 minutter med lav vanskelighetsgrad slik at alle kan prøve seg på isen, også barn. Deretter tar vi en sosial bålpause før ny tur på ca. 1 time. Da legger vi opp til litt høyere fart, og gjerne på mere krevende isforhold. Etter retur til basen hender det at noen av de ivrigste tar en tredje runde med mer utforsking av området med skøyting på steder vi ikke har sjekket ut på forhånd.

 

Når det blir arrangert nybegynnertur, er det eneste kravet at du har en ryggsekk der du har med 4×1.5 liters tomflasker, og en skrittstopp på sekken. På disse turene har det kommet folk på spark, danseskøyter, hockeyskøyter og mange varianter av turskøyter. Aldersspennet har vært fra 6 år og opp til over 70 år. Det er en lav terskel for å komme i gang, og alt er under kyndig veiledning av turleder og assistenter.

 

På viderekommende turer stiller vi litt høyere krav. Deltakerne må ha gjennomført et 2 timers teorikurs, ha turskøyter og i sekken må det pakkes ekstra klær i vanntette poser. De lengste turene har vært opptil 6 timer, og vi har da gått på skøyter fra vann til vann. Vi går til fots mellom vannene, og her er det lurt å ha med brodder da det kan være glatt å gå med skisko i terrenget. Både på Holleia og Nordmarka har vi flotte muligheter for slike vann-til-vann turer.

Det blir gitt betydelig info om isen på turene, og målet er at de som deltar skal kunne vurdere isforholdene selv etter gjennomført teorikurs og deltagelse på noen turer.

 

Det er startet en lokal gruppe som heter Turskøyter Hole og Ringerike som du finner på Facebook. Vi har nå ca. 270 med i gruppa, hvorav ca. 80 enten har deltatt på kurs eller har vært med på turer siste året. I løpet av forrige sesong ble det avholdt 4 teorikurs og 12 turer med god oppslutning. Denne sesongen har vi hittil hatt et teorikurs, et badearrangement og 10 turer.

 

Det finnes noe utstyr –  skøyter og staver som kan lånes ut for de som ønsker å teste dette før en eventuelt går til innkjøp av eget utstyr. Testing kan en for eksempel gjøre på trygge steder som Jevnaker kunstisbane og skøytebanen i Steinsåsen, eventuelt på banen på Vik. Dette blir egne arrangement. 
 

Synes du dette høres interessant ut, og har lyst til å prøve turskøyter så ta kontakt på Facebook-gruppa Turskøyter Hole og Ringerike.

Denne artikkelen er også publisert i Skauleisposten, men har oppdatert den litt med nyere tall og valgt ut bilder selv.

Kategorier: Turskøyter

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder