Voknet 05.30 av noen sauer, sov uten ørepropper for å være sikker på at jeg skulle høre vekkinga.

Pakket raskt ned telt etc, og tok frokosten og kaffen i sola.

Ble hentet som avtalt kl 0745. Men det er ikke nett der så Inreachen er gull verdt. Det gir også andre mulighet til å følge meg, og gir mye ekstra trygghet.

Artig å se hvor en har gått når en kjører 40 km ned til Nes i Ådal Sentrum.

Gir gode minner. Og 120 kr som det kostet var en god pris.

Vassfaret.

Hit kommer jeg igjen.

Gikk nesten rett på Valdresekspressen. Sjelden flink sjafør, kjørte rolig og fint, men effektivt. Hyggelig kar.

Kjent skilt.

Het gikk jeg for 9 dager siden.

Kostet på meg en burger og en cola kl 10! En skøytevenn, syns nok burger klokka 10 var litt rart…

Sekk uten drikke, men med alt av klær, søppel etc.

Med det jeg hadde igjen av drikke. Hadde 5 pakker real igjen. Så kunne vært på tur 2 døgn til om jeg måtte.

Var ikke mye gass igjen, trodde den veide tom 112 gram.

Men nerden i meg måtte teste, og jeg hadde nok gass til et oppkok. Knall betregnet, men kunne nok gjerne hatt litt mer å gå på.

Vekt for 4 dagers søppel!

I boka blir du litt lurt, det er forskjell i skala i lengde, men enda verre er at di bytter på å ha 50 og hundre meter på Y aksa, selv om antall høydemeter opp og ned er oppgitt. Burde vært likt.

Litt analyse av turen. Turen oppleves som betydelig hardere en jeg hadde trodd ved start, litt usikker på hvilke faktorer som spiller inn, men antall km på skrittelleren er er betydelig høyere enn det Topokart gps oppgir. Det var mye hit og dit. Antall høydemeter har også et avvik. I følge merkehåndboka skal halvparten av nedstigning tas med, og er det bratt, tas også all nedstigning med. Så mange av dagene blir faktisk sorte om du følger antall km gått ref skrittelleren, og du tar med også nedstigning i høyden for å få totalbelastning.

Blått viser hardeste etappa

Gult viser lengste i skritt, og avvik

Da ble det grillet Tomahauk til kvelds, dog dårligste grillinga jeg har gjort på årevis. På en skala fra 0-10 hvor 10 er best, ville jeg gitt en 3er, konemor 2 og sønn heldigvis en 7er. Men var seig, bare et lite stykke midt var ok. Og alt var gjort etter boka.

Nydelig himmel når jeg skal legge meg i min vanlige seng.

Hadde vært ok også på tur denne natta.

Konklusjon på turen:

 • Flott å ha gjennomført🥇, har stått på lista i 3 år🙈
 • Stier betydelig gjengrodd – ikke ryddet på 3-5 år vil jeg tro.
 • Mye dårlig merking -«Skauleis til fjells» stemmer bra, alt- alt for bra.
 • Mye hit og dit, og fikk omtrent noia 🤯 av greiner som subber på begge sider og i hode. Du blir full av barnåler, og det klør, dårlig kombo med insekter.
 • Ny rekord i klegg – ca 100 rundt deg på samme tid.
 • Varmt
 • Sliten i hode etter å lete etter stien og merker.
 • Liker ikke merking på bart fjell.
 • Oppgitte tider får jeg ikke til å stemme, med tanke på hvordan stiene er og at du må ha med all mat/søppel på hele turen fra start.
 • Ekstremt lite folk!
 • Glad jeg ikke snudde turen som jeg hadde tenkt pga transporten og så gå hjem.
 • Usikker på om opplegget mitt med å gå slik jeg gjorde det, med mest ned og så opp på slutten av dager gjorde turen hardere, men opplevelse ble større.
 • Turen er nok helt i grenseland hva jeg greier av dagsetapper med slike stier, varme, relativt tung sekk 16.4 kg inkl drikke og staver fra start.
 • Men det er mange flotte perler på denne turen, men skal turen i større grad reklameres for (Kommersialisering) må det ryddes og merkes i betydelig grad, og det hvert år. Hadde det vært vått, hadde turen blitt utrolig seig.
 • Men kom i mentalt langturmodus utrolig fort, og turen en en «mini» Norge på langs tur, med både skog og høyfjell. Kan du ta denne turen, kan du gå Norge på langs, forskjellen er bare at du må innom butikkene for å kjøpe mat.
 • Men skal du gå turen gjør det fort, for hele Norge vokser igjen.
 • Alle etappene er merket rødt og på grensa til sort, hele turen er sort, så det er en krevende tur.

Feil data på ut.no

Merkehåndboka på side 100.

Del 1: Men turen er oppgitt som middels på Ut.no. Med det stemmer ikke med DNT sin merkehåndbok. Der er middels dvs blått inntil 600 høydemeter og maks lengde 10 km. Her er det oppgitt 18.5 km og 694 høydemeter opp . Så denne etappen er uten tvil rød.

Del 2: Turen hvis du går fra Ellingseterkoia til Tjuvenborghytta som er oppgitt til middels (blå) på Ut.no noe som er feil. Den er 16.1 km og har 899 høydemeter opp , helt klart rød.

Del 3: Fra Tjuvenborg og til Vikerkoia er også oppgitt til middels (blå) med 16 km og 686 høydemeter opp på Ut.no. Helt klart rød.

Del 4: Fra Vikerkoia til Buvasskoia er også oppgitt til middels (blå) med 14.2 km og 351 høydemeter opp på Ut.no også ei rød rute.

Men du kan laste ned gpx sporet fra ut!

Men del 5,6 og 7 er ikke lagt inn på ut.no, ei heller hele ruta. Mer enn en dag og ruta blir sort og jeg har skjønt systemet rett.

Link til DNT vurderinger her er det andre krav enn i merkehåndboka.

Verd å merke seg: Jeg kunne nok ha vært i bedre form, og bruker normalt lenger tid enn det som er oppsatt på mange Dnt- ruter. Men på denne turen syns jeg avviket ble betydelig større enn det normalt blir. Men turen anbefales sterkt, spesielt over Høgfjell, Buvass til Storekrak, Storekrak til Rødekorshytta, og ikke minst Sandvatn.

Gode råd:

 • Lettest mulig sekk
 • Gode fjellstøvler kreves
 • Du bør ha med staver
 • Det er meget store områder uten telefondekning, så går du alene, ha med en PLB eller Inreach.
 • Tipper turen er flottest på høsten når det er minst insekter.

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder