Det er mange som lurer på hvordan isen er. ⛸Er den usikker? Er den trygg?

De som spør vil helst at du sier ja, men svarer de et bestemt ja, da kan de vanligvis ikke så mye om is. Isen endrer seg veldig fort, fra åpent vann til 5 cm i løpet av et døgn i noen ekstreme tilfeller, for så å blåse bort neste dag om været slår om.

Litt norsk tradisjon/ myter er at:

  • Isen er utrygg når den akkurat har lagt seg – og de som er først utpå er ikke helt gode…🥶
  • Jo flere som er utpå jo tryggere er isen.😳
  • Is med snø på er alltid trygg.🤪
  • Ispigger rundt halsen er fullt utstyr. 🤥
  • Du skal ikke dele noe offentlig om isen, tenk om noen går gjennom. 🤫Bedre med ryggen fri, enn å dele kunnskap.😵

Mange har vært utpå isen, og mange har målt isen di siste dagene.

NVE har en app som heter RegObs, hvor alle kan legge ut sin observasjon og den infoen kommer rett i iskart.no

Isen endre seg fort, så det er ferskvare. Så jo flere som legger inn de de har målt, jo lettere er det å skaffe seg oversikt, selv åpent vann er av interesse. Systemet har også 1 til 5 stjerner på iskompetanse, hvor 3 er det høyeste en privatperson kan få. De med 3 stjerner har opplæring og kurs.

Så oppfordringen er lag deg en bruker på regobs.no og legg inn det du vet, ikke anta, bare helt konkret for det du har målt eller sett.

NVE har et krav om 10 cm tykk is for at den skal bli farbar, er den under det, eller at området/vannet ikke er helt islagt, kommer det opp farevarsel automatisk.

Lær deg isvett, ha med nødvendig utstyr, som ispigger/kasteline etc. Du kan lese hele isskolen, eller i de minste les disse 3 sidene, som er kortversjon.

Dnt – Nve 3 sider om isvett

Husk også at isen ikke blir tykkere selv i strengkulde, og det kommer et tynt snølag på 2-3 cm. Da stopper isveksten opp, så enten må snøen blåse bort, eller at det kommer så mye snø, at det blir overvann, som etterhvert fryser til is.

Det finnes ikke trygg is, men det finnes trygge skøyteløpere. Blir som i trafikken, du må opptre varsomt, ha kunnskap og nødvendig utstyr, for å ferdes tryggest mulig.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder